Het wapen van Amsterdam

Het Wapen van Amsterdam

Er zijn veel mysteries over het Wapen van Amsterdam. Veel Amsterdammers tonen met veel trots dit wapen. Sommige tatoeƫren zelfs de drie kruisen op hun lichaam. Wat houdt het Wapen van Amsterdam echter precies in, en hoe is het ontstaan?

De oorsprong van het stadswapen

De oorsprong van het Wapen van Amsterdam is onduidelijk. De precieze datum waarop het is ontstaan, is bijvoorbeeld niet bekend. De drie kruisen staan prominent in beeld op het wapen. Deze drie kruisen zijn waarschijnlijk Andreaskruisen. Dit is een verwijzing naar de apostel Andreas, die door een marteldood aan het kruis is gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan heeft de kleuren rood, zwart en rood. De zwarte baan zou kunnen staan voor het water waaraan Amsterdam ligt. Bij andere steden als Delft en Dordrecht is ook om die reden een zwarte baan op het wapen geplaatst. De kruisen zijn ook in wapens van andere steden gebruikt, als Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel. Het zou kunnen dat de kruisen op het wapen terecht zijn gekomen vanwege het Persijn geslacht. Dit is een familie uit Waterland, die zeer veel land bezat in Amsterdam en omgeving.

De Keizerskroon en de leeuwenHet wapen van Amsterdam

In 1489 kreeg de stad Amsterdam het recht om de Keizerskroon toe te voegen aan het Wapen van Amsterdam. Dit recht werd aan Amsterdam gegeven door de landsheer Maximiliaan van Oostenrijk. Amsterdam had veel geld geleend aan deze Oostenrijkse landheer. In ruil daarvoor gaf Maximiliaan dit recht van het Heilige Roomse Rijk. Vooral internationaal had dit veel belang, vooral voor de handel. Op die wijze kon de stad Amsterdam laten zien dat het bescherming kreeg van Maximiliaan. De twee leeuwen zijn als schilddragers in de zestiende eeuw toegevoegd.

Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig

Onderaan het Wapen van Amsterdam zijn de woorden “Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig” toegevoegd. Er zijn twee verhalen die de ronde doen over hoe deze woorden op het wapen terecht zijn gekomen. Het eerste verhaal stelt dat koningin Wilhelmina aan Amsterdam op 29 maart 1947 het recht heeft verleend om deze woorden toe te voegen, voor de houding die de Amsterdamse bevolking had tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het andere verhaal wordt gesteld dat de woorden werden toegevoegd tijdens de eerste herdenking van de februaristaking op 25 februari 1946. Het is in ieder geval een sterk devies van een wapen dat veel Amsterdammers met trots uitdragen.